...

Zo combineer je het huishouden en fulltime werken

Help! Weet jij niet hoe je het huishouden en jouw (fulltime) baan moet combineren? Wij helpen je verder. Helaas moeten we je teleurstellen, er is geen geheim of truc om dit makkelijk te combineren. Maar met de tips in deze blog kom je een heel eind!

Schema’s

Maak een schema! Schema’s zorgen ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van je week. Hierdoor kan je in een oogopslag zien wat er gedaan moet worden en wanneer je dit moet doen. Het is handig om een schema of to-do list te maken aan het begin van de week. Zo kan iedereen het schema bekijken wanneer die wilt en ook nog eens weten wat die week op de planning staat! Een tip van ons; zet hier ook alle afspraken in (zakelijk en privé), zodat je niks kunt vergeten, weet hoeveel tijd je over hebt en daaromheen kunt plannen. Zo zorg je dat je je dag efficiënter benut!

Was bijhouden

Heb jij ook het gevoel dat de was maar niet minder wordt? Wasmanden puilen heel snel uit, dat het bijna niet bij te houden is. Zet de wasmachine gewoon aan voordat je naar werk gaat, dan kan het in de droger als je thuiskomt. Wanneer je thuis werkt heb je de luxe om de was misschien in je pauze al in de droger te doen. Ben je niet zo’n ochtendmens zoals ik? Dit is precies de reden dat ik een wasje draai, zodra ik thuiskom. Zo hou ik de was een beetje bij en zorg ervoor dat de wasmand niet uit gaat puilen. Als de wasmachine aan het draaien is, kook je ondertussen het avondeten. Klaar met eten? De was is dan hoogstwaarschijnlijk klaar voor de droger.

Speelgoed sorteren


Bespaar tijd door het speelgoed van je kinderen te sorteren, dit scheelt zoveel opruimwerk en tijd! Hoe doe je dit? Koop een aantal bakken voor de verschillende soorten speelgoed. Ik geef je even een voorbeeld; een bak voor lego, een bak voor puzzels, een bak voor knuffels, een bak voor playmobile en ga zo maar verder… Plak labels op de dozen zodat je kinderen weten waar ze hun speelgoed in moeten stoppen. Zo zorg je ervoor dat zij zelf hun speelgoed kunnen opruimen en jij het zelf niet hoeft op te ruimen.


Tussendoor opruimen


Laten we niet beginnen over de ‘kleine’ troepjes in het huis. Je vindt ze overal in huis en dit zorgt er ook weer voor dat het lijkt alsof het huis een troep is. Probeer daarom ook tussendoor op te ruimen. Ben je klaar met een bezigheid? Laat de spullen niet staan en ruim die meteen op! Zo stapelt de troep zich niet op en heb je meer tijd over dan dat je alles in één keer op moet ruimen. Bijhouden is key!

Apparaten schoonmaken

 
Kijk je altijd op tegen het schoonmaken? Het is ook niet altijd leuk om schoon te maken, zeg nou eerlijk… we zitten liever op de bank onze favoriete serie te bing-watchen. Maar ook hier hebben wij een oplossing en het heet; multitasken. Als er iets is waar wij vrouwen goed in zijn dan is het dit wel. Probeer eens tijdens het tandenpoetsen de wastafel schoon te maken! Haal een doekje erover of maak het droog, tegen de tijd dat je klaar bent met tandenpoetsen is die weer helemaal spik en span! Ben je aan het koken? Ruim tussendoor de spullen op, waarmee je klaar bent of doe de afwas alvast wanneer je eten nog zit te pruttelen. Dit scheelt weer werk wat je achteraf moet doen en niet geheel onbelangrijk, het bespaard tijd!

Boodschappen

Boodschappen doen, het kost altijd meer tijd en geld! Doe het daarom vanuit huis, tegenwoordig kan je bij supermarkten je boodschappen laten bestellen en bezorgen. Zo heb je niet de kans om verleidt te worden om onnodige dingen te kopen en scheelt dit weer tijd. Je kan zelfs een tijd uitkiezen, die jou uitkomt! Maak een lijstje met wat je nodig hebt voor meerdere dagen, bestel dit en je zit gelijk goed voor een paar dagen. Zo creëer je niet alleen in het huishouden een duidelijk overzicht maar ook voor je boodschappen.

Hulp vragen

Het huishouden is nou eenmaal veel werk, durf daarom ook om hulp te vragen. Je partner of kinderen kunnen heus af en toe wel even meehelpen. Bij jonge kinderen is het goed om ze ook mee te laten helpen met de dingen die ze al kunnen. Zo ontwikkelingen ze een verantwoordelijkheidsgevoel. Het is namelijk ook heel belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Want mama mag ook haar moment van rust hebben.

Wij hopen dat je door deze 7 tips het huishouden wat makkelijker kan combineren. Probeer te beginnen met het maken van een schema om zo een duidelijk overzicht te creëren. Dan weet je precies wat welke dag gedaan moet worden. Ruim tussendoor af en toe wat op, zo voorkom je dat je huis snel vol ligt met troep. Vraag hulp waar nodig, en heel belangrijk neem tijd voor jezelf!