...

De mentale last van moeders: de oneindige, onbetaalde en onzichtbare fulltime baan

Ondanks dat veel mensen tegenwoordig denken dat de zorgtaken binnen een gezin goed verdeeld zijn, is dit toch niet helemaal het geval. Moeders blijven uiteindelijk vaak hoofdverantwoordelijke voor het reilen en zeilen van een huishouden. Maar wat houdt deze onzichtbare fulltime baan in? Wat zijn de gevolgen? En kunnen we de standaard patronen doorbreken?

De mentale last van moeders

Uit onderzoek blijkt dat niemand kan multitasken. Het is onmogelijk en niemand kan dus vijf ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Zelfs als je denkt dit wel te kunnen. Wanneer je aan het multitasken bent, doe je van alles een klein beetje. Het gevolg? Dat deze vijf ballen niet de top zullen bereiken. Iets komt dus nooit echt af. Deze mentale last ervaren veel moeders in het dagelijks leven. Je denkt continu na over het plannen van zaken binnen en rondom het huishouden, wat heel uitputtend kan zijn. En wat krijg je ervoor terug?

Onzichtbaar en onbetaald, maar wel essentieel

Je kunt dit ook wel zien als onzichtbare en onbetaalde taken. Maar je kunt die nieuwe kleding voor jouw jongste ook niet links laten liggen. Want wat moet hij dan aan naar school? En die koelkast moet wel gevuld zijn. Want wat eten we anders vanavond? Deze onzichtbare en onbetaalde taken worden vaak ondergewaardeerd, terwijl ze zo belangrijk zijn.   

Standaard patronen doorbreken

Want wat als we die standaard patronen eens zouden doorbreken? Wanneer we als samenleving anders gaan nadenken over de zorgtaken binnen het huishouden, gendernormen en werk, zou er misschien wel een heel ander beeld ontstaan van de traditionele ‘huisvrouw’. Dit begint al bij het zichtbaar maken van zorgtaken in huis of de rolverdeling binnen het huishouden 50/50 te maken.